KADİR GECESİ İBADETİ
Çeşitli Kaynaklardan derleyen Dr. Ali Hatay

Kadir gecesi dua ve yapılacak ibadetler.
01- KADİR GECESİ OKUNACAK DUA
Hazret-i Âişe (Radıyallahü Teâlâ Anha) şöyle dedi:
– Ey Allah’ın Resulü! Kadir gecesinin hangi gece olduğunu bilecek olursam, o gece nasıl dua edeyim? diye sordum.
 "Allahümme inneke afuvvün tuhibbul afve fa'fu annî"
Anlamı: “Allahım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin. Beni bağışla! diye dua et” buyurdu. (Tirmizî, Daavât 84. Ayrıca bk. İbni Mâce, Dua 5)

Zührî (Radıyallahu Anh)dan rivayet edilen bir hadîs-i şerîfte Rasûlüllâh (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: Herkim üç kere: 
لاَ اِلَهَ اِلاَّ اللَّهُ  الْحَلِيـــمُ الْكَرِيــــمُ سُبْـــحَانَ اللَّهِ رَبِّ السَّمَوَاتِ السَّبْعِ وَرَبِّ الْعَرْشِ الْعَظِيمِ
Halîm ve Kerîm olan kullarına ceza vermekte aceleci olmayan ve çok büyük lütf-u kerem sahibi olan Allâh-u Te’âlâ’dan başka hiçbir ilâh yoktur. 

Yedi kat göklerin Rabbi ve büyük Arş’ın Rabbi olan Allah’ı (tüm noksan sıfatlardan tenzîh ve) tesbîh ederim.’ derse, Kadir Gecesine yetişmiş kimse gibi olur.” (Taberânî, el-Kebîr Ali el-Müttakî, Kenzü’l-Ummâl, No:3867, 2/226)

02- KADİR GECESİNİN TESPİTİ:
Kadir gecesinin 17. 19. 21. 23 gecelerinin de olma ihtimali yüksektir. Bu günlerde de Kadir gecesini ibadetle geçirmek en iyisidir. Ama en yaygın kanaat 27. gecedir.
İmâm-ı Şa‘rânî Hazretleri ve Ebu'l Hasan HARAKANİ Hazretleri Kadir Gecesi’nin kaçıncı gece olduğunu, İmâm-ı Şa‘rânî Hazretleri, 30 sene, Kadir Gecesi’yle bu usûle göre müşerref olmuşlardır. Birçok evliyâ, bu usûlle Kadir Gecesi’ni bulmuşlardır.
Ramazân-ı şerîfin ilk gününe göre şöyle tespit etmiştir.
Ramazân-ı şerîfin birinci günü;
Pazar günü girerse 28’i 29’a bağlayan gece.
Pazartesi günü girerse 20’yi 21’e bağlayan gece.
Salı günü girerse 26’yı 27’ye bağlayan gece.
Çarşamba günü girerse 18’i 19’a bağlayan gece.
Perşembe günü girerse 24’ü 25’e bağlayan gece.
Cuma günü girerse 16’yı 17’ye bağlayan gece.
Cumartesi günü girerse 22’yi 23’e bağlayan gece. (Kaynak Cübbeli Ahmet Hoca)

İbnü’l-Arabî (Kuddise Sirruhû)nun beyânına göre Kadir Gecesi;
Ramazân-ı Şerîf ayı
Cuma günü başlarsa Kadir Gecesi 29. gecedir.
Cumartesi günü başlarsa 21. gecedir.
Pazar günü başlarsa 27. gecedir.
Pazartesi günü başlarsa 19. gecedir.
Salı günü başlarsa 25. gecedir.
Çarşamba günü başlarsa 17. gecedir.
Perşembe günü başlarsa 23. gece, (diğer bir rivâyete göre 20. gece) Kadir Gecesi’dir. (el-Üchûrî, Fezâilü şehri Ramazân, sh:188)

03- KADİR GECESİ NAMAZI:

Önce Kadir Gecesi Namazı kılmaya niyet edilir ve 2x2 olmak üzere 4 rekat namaz kılınır. İlk 2 rekatta Fatiha’dan sonra yedi kere İhlâs-ı Şerif okunur, Selâmdan sonra 70 defa kere istiğfar çekilir. (Estağfirullâh ve etubu ileyh).
Sonra yine iki rekat namaz kılınır. Her rekatta Fâtiha’dan sonra üç kere İhlâs suresi okunu. Ve selâmdan sonra aşağıdaki şu duâ okunur:
Allah kabul etsin. Allah Kadir gecemizi layıkıyla değerlendiren kullarından eylesin. Rahmetini ve Bereketini üzerimizden eksik etmesin.



Anlamı:
 “Dâimâ ayakta ve uyanık olan zâtı tesbih ederim. Dâimâ vâr olan zâtı tesbih ederim. Hiçbir zaman gâfil olmayıp dâimâ muhafaza eden zâtı tesbih ederim. Cömert olup cimrilik yapmayan zâtı tesbih ederim. Cezâlandırmada acele etmeyip merhametle muâmele eden zâtı tesbih ederim. Allah’ı tesbih ederim, hamd Allah’a mahsustur, Allah’tan başka ilâh yoktur, Allah en büyüktür. Güç ve kuvvet ancak yüce ve azamet sahibi Allah’ın tevfîki iledir. Sen’i tesbih ederim ey Alîm, Sen’i tesbih ederim ey Azîm! Benim pek büyük olan günahlarımı mağfiret eyle”
Kaynak: Mahmud Sami Ramazanoğlu Hazretleri Dualar ve Zikirler kitabı Sayfa 128
04- KUR’ÂN-I KERÎM OKUMAK (Bilhassa Yasin,Duha, Secde ve Taberkelezi (Mülk) surelerini okumak lazım.
05- TEVBE İSTİĞFAR ETMEK
06- SALAT U SELAM GETİRMEK
07- HAMD ETMEK VE ŞÜKÜR HALİNDE BULUNMAK
08- ALLAH’I ÇOKÇA ZİKRETMEK
09- SADAKA VERMEK
10-
Cenâb-ı Fahr-i Kâinat (s.a.v) Efendimiz amcası Abbas (r.anh) Hazretleri’ne:
“Ey amcam Abbas! Sana bir ihsanda bulunayım mı?” buyurdular ve Tesbih namazının kılınışını tarif ettiler.
Bu namazı kıldığı takdirde günahlarının evvelini ve âhirini, eskisini ve yenisini, bilerek yaptığını bilmeyerek yaptığını, büyüğünü ve küçüğünü, gizlisini ve açığını, Hazret-i Allah’ın affedeceğini söylediler. Hatta Âlic bölgesinin kumları kadar da çok olsa bile.
Daha sonra buyurdular ki:
“Gücün yetiyorsa bu namazı hergün bir kere kıl. Hergün kılamazsan, her cuma bir kere kıl. Her cuma kılmaya gücün yetmezse her ay bir kere kıl. Her ay kılamazsan hiç değilse senede bir kere kıl. Onu da yapamazsan ömründe bir kez olsun bu namazı kıl.” (Tirmizî - Ebu Dâvud)